Blog

Grondstoffen voor broeken

Als we een leuke broek in het rek zien hangen kijken we altijd als eerste naar de prijs. Dan wordt daarna meestal gekeken naar het samenstelling etiket. Maar wat houdt de samenstelling nou precies in, wat zijn de voordelen of eigenschappen van deze samenstelling van stoffen? We hebben de meest gebruikte stoffen voor broeken op een rijtje gezet.

KATOEN

Katoen is vervaardigd uit de zaadpluis van de katoenplant. De katoenplant groeit voornamelijk in tropische en subtropische gebieden. Een vochtig warm klimaat is essentieel. Wereldwijd komen er honderden verschillende katoensoorten voor. Van alle broeken bestaat meer dan 50% uit katoen, of een menging daarvan met een andere vezel. De waarde van katoen en daarmee de kwaliteit wordt bepaald door o.a. lengte, glans, kleur, zuiverheid, sterkte en fijnheid. Daarnaast zijn verschillende voorbehandelingen, waaronder kleurechtheid mede bepalend. Draagcomfort en prijs komen hier uit voort. Waarom verkleurd de ene broek wel en de andere niet? Waarom zit “het weer” in mijn broek?
Katoenen broeken voelen koel aan, omdat de katoenvezel de warmte niet isoleert. Daarnaast is katoen goed bestand tegen zonlicht.  Daarom is katoen met name populair en geschikt in de zomer.
Katoen kreukt dan weliswaar wel, maar is ook weer goed te strijken.

VISCOSE

Viscose, of ook wel rayon in het verleden, is een kunstmatige vezelstof. Het ontstaat uit cellulose van bomen. Middels kooktechnieken van het hout wordt een stroperige vloeistof gemaakt die vervolgens machinaal door spindoppen gespoten wordt. Uitleg in een notendop, maar laten we niet te technisch worden. Viscose kent veel sterke eigenschapen.
Het is kortgezegd een kruizing tussen natuurlijke en synthetische vezels. De natuurlijke eigenschappen van de één met de sterke- van de ander. Daardoor kreukt viscose wel. Viscose wordt veel verwerkt in broeken in combinatie met polyester en elastan voor stabiliteit en stretch.
Viscose is betaalbaar en geeft een heerlijk draagcomfort.

LINNEN

Misschien wel de mooiste vezel voor kleding is linnen. Met z’n natuurlijke schoonheid en uitstraling geeft linnen een heerlijk draagcomfort, geeft het een bijna zomers vakantie gevoel. Door de souplesse, meer als andere vezels komen broeken met uitlopende pijpen prachtig uit.
Maarrr… linnen in al haar natuurlijke schoonheid kreukt ook heel erg. Daar waar in warme landen linnen veel meer populair is, wordt het dragen van linnen kleding nu ook in Nederland veel meer ontdekt,
zowel voor het comfort, als voor de uitstraling. Uithangen in een iets vochtige ruimte reduceert de kreuk.
Linnen wordt vervaardigt uit de schors van de vlasplant. Het zaad van de vlasplant wordt in het voorjaar dicht op elkaar geplant, zodat de stengels recht omhoog groeien. Na een jaar worden de stengels uit de grond getrokken en gebundeld, ook wel repelen genoemd. De naam “Repelsteeltje” kent z’n oorsprong vanuit dit proces, zij het dan in het sprookje met stro, familie van vlas.
De beste vlas wordt voornamelijk in West-Europa verbouwd, dus ook in Nederland.
Net als katoen, wordt ook de waarde van linnen wordt bepaald door factoren als fijnheid, gelijkmatigheid, kleur, glans, sterkte en zuiverheid.
Waarom mooie linnen vaak duurder is als katoen, komt uit het feit dat linnen verbouwd en verwerkt wordt in West-Europa waar arbeidskosten hoger liggen als verder gelegen gebieden. Linnen is wel een rijkere en sterkere vezel als katoen.
Linnen verspreidt vocht veel meer. Daardoor is het een uitstekend materiaal om te dragen in de zomer.

WOL

Wol is misschien wel de rijkste vezel in dit rijtje. In vrijetijd kleding kom je wol niet veel meer tegen.
Het is duur en “kriebelt”. In broekpakken voor zowel heren als dames kom je wol nog wel tegen.
Meer de zakelijke markt dus. En daar hangt een prijskaartje aan. Wol wordt nog wel veel verwerkt in truien en vesten. Wol wordt verkregen van de huidbedekking van veel verschillende diersoorten.
Naast het ons bekende schaap, ook van dieren als de lama, alpaca, angora, kasjmier, geiten en kamelen.
Daarom zijn er ook heel veel verschillende wol soorten. Omdat wol van oorsprong als haar van dieren kroezelig is, krijg je het “kriebel” effect. Verschillende bewerkingen in de spinnerij maakt het dat wol meer of minder dit kriebeleffect heeft.
Wol heeft een hoge mate van vochtopname zonder dat het vochtig aanvoelt.
In de regen zal een wollen broek daarom veel minder snel vochtig aanvoelen. De waarde van wol wordt bepaald door de factoren net als bij katoen en linnen. Daarnaast speelt de plek van wol op de huid van het dier waar het geschoren is een belangrijke rol. Boven, onder, nek enz.
 

POLYESTER

Polyester heeft van de genoemde grondstoffen misschien wel de meest negatieve naam.
Omdat het een synthetische vezel is denken we al snel te warm, te benauwd of te goedkoop.
Polyester is een sterke vezel en door bepaalde technieken kan de vezel microscopisch gezien een structuur krijgen, waardoor het wat voller en natuurlijker aanvoelt.
In combinatie met bv katoen of viscose geeft polyester een extra stabiliteit aan broeken.
Vaak ervaren we dat bij het dragen de broek wijder wordt. Met een menging van polyester wordt dit voorkomen. Ook andersom wordt krimp in de was hierdoor voorkomen.
Kortom, een beetje polyester als menging is helemaal niet erg.
De bekende polyester “travel” kwaliteiten geven in combinatie met elastaan een heerlijk soepel en modieus draagcomfort.